Парохија ражљевачка (Ражљево код Брчког)


Парохијскa Црква Светог великомученика Димитрија: Градња једнобродног храма је започета 1990. године, према пројекту Пројектног бироа „Делта“ из Брчког, а исте године 4. јуна темеље је осветио Епископ зворничко-тузлански Василије. Храм је саграђен од ситне цигле, димензија 15,5 х 8 метра, покривен росфрајним лимом (звоник) и бакром и има звоник са једним звоном. Храм је осветио Епископ Василије 21. јула 1991. године. У овом мјесту је некада постојао богомољачки покрет који је имао и свој дом. То је било Братство Светог великомученика Димитрија основано 1932. године и имало је свој дом на окућници Михаила Стевића, а овај објекат је 1938. године пренесен на земљиште Спасоја Кисића поред некадашњег молитившта. Земљиште је купљено и исплаћено, али никада није преведено. Овај дом је по наредби комунистичких власти порушен 4. септембра 1952. године.

Црквена умјетност: Храм живопише секо техником Горан Пешић из Чачка. Иконостас од храстовог дрвета израдио је столар Милан Ивановић из Брчког. Иконе је осликао Горан Илић из Београда.
 
Матичне књиге: Воде се од 1999. године када је основана парохија ражљевачка.

Црквене зграде: Светосавско-парохијски дом димензија 13 х 10 m саграђен је 2001. године, али још није комплетно завршен. Поред храма се још налази и објекат за паљење свијећа, димензија 8 х 4 m².

Гробља: Једно гробље у Ражљеву и једно у засеоку Попово Поље.    

Свештенство: Од почетка градње храма до оснивања парохије ражљевачке 1999. године службовао је Ђорђе Симеуновић, парох из Брезовог Поља. Вујадин Станишић био је свештеник од 1999. до 2008. године, када га је наслиједио Драган Јездић.

Извори и литература: Исказ протонамјесника Драгана Јездића од 31. децембра 2012. године.

 Филијални храм у селу Слијепчевићи код Брчког: Храм Светог Стефана Дечанског је једнобродна грађевина. Градња храма је започета 2008. године према пројекту Бироа „ОП Пројект“ из Брчког. Темеље је осветио Епископ зворниичко-тузлански Василије 4. октобра 2008. године. Храм је саграђен од ситне цигле, димензија 16,5 х 9,5 m, покривен је алуминијумским лимом и има куполу и звоник са једним звоном. Храм је осветио Епископ Василије 10. октобра 2010. године.
На простору села постојало је Братство Светог Стефана Дечанског основано 1939. године. Братство је имало свој дом на земљишту које је дато у замјену за парцелу гдје се данас налази храм.
У храму се налази стара икона Светог Стефана Дечанског која је припадала Хришћанској заједници

Црквена умјетност: Храм живопише секо техником Горан Пешић из Чачка,. Иконостас од храстовог дрвета је израдио столар Станко Томић из Корените. Иконе је осликао Горан Пешић. 

Гробља: Новосновано гробље се налази у засеоку Мирковача.

Ктитори, приложници и добротвори: Љубомир Симикић, Саво Симикић, Бранко Симикић, Милан Симикић, Веселин Панић, Милорад Максић.

Извори и литература: Исказ протонамјесника Драгана Јездића од 31. децембра 2012. године.

 Филијални храм у селу Сандићи код Брчког: Градња храма Свете великомученице Марине је започета 1991. године према пројекту Пројектног бироа „ПО Делта инжењеринг“ из Брчког. Темеље је осветио Епископ зворничко-тузлански Василије 2. новембра 1991. године. Храм је саграђен од ситне цигле, димензија 15 х 7 m, покривен је бакром  и цријепом и има звоник са једним звоном. Храм је осветио Епископ Василије 27. јула 1997. године.
Мјештани овога села су били чланови богомољачког покрета Свети Стефан Дечански основаног 1939. године.

Црквена умјетност: Храм живопише секо техником Горан Пешић из Чачка. Иконостас од храстовог дрвета израдио је брат Миће Бјелошевића из Истока са Косова. Иконе је осликао Мићо Бјелошевић из Истока са Косова. 

Црквене зграде: Светосавски дом димензија 15 х 8 m саграђен је 2005. године и још увијек није комплетно завршен.

Гробља: У селу постоје два гробља: у Симикићима и у Крушику.
У порти храма налази се споменик мјештанима погинулим у Другом свјетском рату и споменик погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. 

Свештенство: Од почетка градње до 1997. године храм опслужује протојереј-ставрофор Славко Максимовић из Брчког. Од оснивања парохије 1999. године до 2008. године службовао је Вујадин Станишић, а 2008. године наслиједио га је Драган Јездић.

Извори и литература: Исказ протонамјесника Драгана Јездића од 31. децембра 2012. године.
Парох: Драган Јездић рођен је у Зворнику 7. априла 1979. Богословију Св. Три Јерарха у манастиру Крка (која је због рата измјештана на Дивчибаре и Србиње) завршио је 1998. године у Србињу. Студира на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. У ђаконски чин рукоположен је 1. априла, а у свештенички 7. априла 2001. Рукоположење је извршио Епископ зворничко-тузлански Василије Качавенда. Говори енглески језик. Ожењен је супругом Драганом и има двоје дјеце: Теодора (2001) и Теодору (2006).

Monday the 24th. Affiliate Marketing.