Парохија поточарско-брезичка (Поточари и Горњи Брезик код Брчког)

горњожабарска друга

Парохијски Црква Сабора Српских светитеља: Ово једнобродно свештено здање се налази у Поточарима код Брчког. Градња храма је почела у мају 2001. године према пројекту Пројектног предузећа „Астра план“ из Брчког, а главни пројектант је била Јармила Калко. Темеље је осветио Епископ зворничко-тузлански Василије 15. јула 2001. године. Храм је озидан ситном циглом, димензија 21 х 8,4 m, покривен је росфрајним лимом, има куполу и звоник са једним звоном. Храм је осветио 18. јула 2004. године Епископ Василије.
У засеоку Горње Дубравице налази се молитвиште које је обиљежено крстом
Црквена умјетност: Храм живопише Горан Пешић из Чачка. Иконостас у дуборезу од храстовог дрвета је израдио Драган Петровић из Београда. Иконе је осликао Петар Билић из Београда.

Црквени и културни живот: Коло српских сестара постоји од 2008. године и броји 15 чланица. Њихов рад се заснива на хуманитарним акцијама пружања помоћи сиромашним парохијанима. Светосавска омладинска заједница дјелује у кординацији са СОЗ Брчко, али имају и своје самосталне дјелатности. Највише су се ангажовали на прикупљању помоћи угроженим од поплава у Семберији 2010. године. Прикупљали су и помоћ за обољелог Ђорђа Миливојевића и помоћ за изградњу породичне куће за вишечлану породицу Ђокић из Поточара. При храму је организована и љетна школа вјеронауке за одрасле.
Матичне књиге: Воде се од 2006. године.

Црквене зграде: Градња светосавско-парохијског дома је почела 2008. године и тренутно су у току завршни радови на спољашности објекта, а унутрашњост се већ користи. Стан за свештеника је површине 120 m², а Светосавска сала 200 m².
Гробља: Гробље се налази на тзв. Симбића брду у Поточарима, са најстаријим спомеником из 1781. године; гробље у Горњим Дубравицама са најстаријим спомеником од 1871. године; гробље у Горњем Брезику са најстаријим спомеником из 1890. године; ново гробље у Становима постоји од 2000. године.

Свештенство: Од освећења до 10. септембра храм су опслуживали брчански пароси, а од септембра 2006. године парох је протојереј Александар Михајловић.
Ктитори, приложници и добротвори: Срето Стокић, браћа Радослав и Небојша Богићевић, Перо Ћускић, Душан Зимоњић, Радослав и Вида Суботић, Сретен Богићевић, Божо Стокић, Саво Стокић, Неђо Тадић и Радослав Братановић. На освећењу кум темеља је био Веселин Панић из Брчког, кум крстова Боро Мићановић из Чађавице, кум звона Ђоко Васић, а кума храма је била Бранка Зимовић. Велике заслуге за подизање храма свакако припадају и протојереју-ставрофору Славку Максимовићу.
У порти храма се налази спомен-костурница погинулим партизанима приликом ослобађања Брчког 1945. године. Спомен-костурницу је подигао СУБНОР Брчко. Одмах поред ње налази се и споменик палим борцима из Поточара у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995.

Извори и литература: Исказ протојереја Александра Михајловића од 31. децембра 2012. године.

Парохијска Црква Свете Марије Магдалине (Благе Марије): је једнобродна грађевина у Горњем Брезику код Брчког. Градња храма је почела у мају 2000. године према пројекту инжењера Калка Јаримла из Брчког. Темеље је осветио Епискп зворничко-тузлански Василије 4. августа 2000. године. Храм је саграђен од ситне цигле, димензија 17,5 х 10 m, покривен је цријепом, звоник и олтарска апсида су покривени бакром и има звоник са једним звоном. Храм је 4. августа 2002. године осветио Епископ Василије.
Мјесто гдје се данас налази храм је некада било молитвиште.
Црквена умјетност: Храм је живописао, секо техником Теодор Кесић из Београда од јануара до јуна 2008. Иконостас од јасеновог дрвета су израдили Никола и Милан Ивановић из Брчког. Иконе на иконостасу је осликао Петар Билић.
Црквене зграде: Светосавски дом је саграђен 2006. године и димензија је 12 х 7 m. Поред дома налази се и објекат за паљење свијећа подигнут 2006. године.

Гробља: Постоји гробље у Горњем Брезику са најстаријим спомеником из 1890. године, а могу се наћи и старији, али је немогуће одредити датуме на њима. Гробље у Становима постоји од 2000. године.
У порти се налази споменик погинулима у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995, а на храму су спомен-плоче страдалима у Првом и Другом свјетском рату.

Свештенство: Од освећења храм су опслуживали брчански пароси, а од септембра 2006. године храм опслужује протојереј Александар Михајловић.

Ктитори, приложници и добротвори: Ђорђија Антић, Константин Којић, Жељко Антић и Милорад Антић. Приликом освећења храма кумовали су: темељима Жељко и Спасоје Антић, крстовима Радо Крпић, звонима Мићо Антић и храму Стојан Филиповић. Градњу храма је водио протојереј-ставрофор Славко Максимовић.

Извори и литература: Исказ протојереја Александра Михајловића од 31. децембра 2012. године.
Парох: Александар Михајловић, рођен је у Љубовији 6. фебруара 1975. године. богословију Света Три Јерарха у манастиру Крка завршио је 1995. године. Дипломирао је на Богословском факултету у Београду 2007. године на тему „Теологија Есена“ код проф др Илије Томића. Студент је магистарских студија на Филозофском факултету у Бањој Луци.Рукоположен је у чин ђакона 14. августа, а у чин свештеника 17. августа 1997. године. Рукоположење је извршио Епископ зворничко-тузлански Василије. Одликован је чином протојереја 12. септембра 2010. године, одлуком Епископа Василија. Ожењен је супругом Горданом и има петоро дјеце: Василије (2000), Марта (2001), Марија (2003), Алекса (2006) и Јован (2012). Служи се енглеским језиком.
У часопису арх. намјесништва брчанског „Звоно православља“ објавио је следеће чланке: Христово Васкрење и савремени човјек, Календар кроз историју- Божић кроз вијекове, Дјецу навикавати да посте, Православна вјеронаука-покушај рушења традиције, Празник над празницима Васкрс или пасха, Преображење Господње, Православни Срби и анексија Босне и Херцеговине 1908. године.

Monday the 24th. Affiliate Marketing.