Парохија мртвичка (Мртвица код Брчког)


Парохијска Црква Светога пророка Илије: Градња једнобродног храма је почела 1990. године према пројекту архитекте Љубомира Симикића  из Брчког. Темеље је осветио Епископ зворничко-тузлански Василије на Васкрс 1990. године. Храм је грађен од ситне цигле, покривен је бакром, има куполу и звоник са једним звоном. Храм је осветио Епископ Василије 6. октобра 1991. године

Црквена умјетност: Храм живопише од 2001. године Милован Белошевић из Београда. Иконостас од храстовог дрвета израдила су браћа Ивановић из Брчког. Иконе је осликала Горанка Илић из Шамца.

Матичне књиге: Воде се од 1994. године, када је и формирана мртвичка парохија.

Црквене зграде: Светосавско-парохијски дом димензија 11 х 9 метра саграђен је 1996. године.

Гробље: Постоји само једно гробље, а не зна се колико је старо.

У порти храма налази се споменик погинулим мјештанима у Одбрамбено-отаџбинском рату, а споменик је подигла Борачка организација из Лопара. На храму су и двије спомен-плоче које свједоче о кумовима храма и одборницима црквене општине.

Свештенство: Од оснивања парохије свештеник је Алекса Сунарић.

Ктитори, приложници и добротвори: Ружица Михајловић која је даровала земљу за изградњу храма.

Извори и литература: Исказ протојереја-ставрофора Алексе Сунарића од 31. децембра 2012. године.


Филијални храм у селу Бобетино Брдо код Лопара: Храм Светог апостола Павла је једнобродна грађевина. Градња храма је почела 2000. године, а исте године 3. јуна Епископ зворничко-тузлански Василије је осветио темеље храма. Храм је зидан ситном циглом, димензија је 18 х 9 m, покривен је бакром, има куполу и звоник са једним звоном.
Црквена умјетност: Храм је почео да живопише секо техником Живорад Илић из Лознице. Иконостас од ораховог дрвета израдио је Милорад Василић из Ваљева, а он је осликао и иконе.

Гробље: Постоји једно сеоско гробље у Бобетином Брду, а не зна се колико је старо.

У порти храма се налази споменик погинулима у Одбрамбено-отаџбинском рату, а споменик је подигла Борачка организација из Лопара.
На храму се налази спомен-плоча са подацима о градњи храма и приложницима.

Ктитори, приложници и добротвори: Невенка Пајкановић, Ђорђе Пајкановић и Саво Гаврић.

Извори и литература: Исказ протојереја-ставрофора Алексе Сунарића од 31. децембра 2012. године.

Парох: Алекса Сунарић рођен је у мјесту Мали Прњавор 15. августа 1965. Богословију Св. Три Јерарха у манастиру Кркa завршио је 1981. Рукоположен је у чин ђакона 23. октобра, а у чин свештеника 27. октобра 1988. Рукоположење је извршио Епископ зворничко-тузлански Г. Василије Качавенда. Одликован је чином протојереја-ставрофора 13. јула 2009. одлуком Епископа зворничко-тузланског Василија Качавенде. Ожењен је супругом Горданом и има двоје дјеце: Александра (1989) и Драгану (1993).

Thursday the 17th. Affiliate Marketing.