Прослава Петровдана у Брезовом Пољу

Категорија: новости
Датум објављивања

Празник Св. Апостола Петра и Павла у парохији брезовопољској прославља се посебно свечано, јер то је дан када је 1934.године освештано прво звоно храма Преображења Господњег у Брезовом Пољу.
Звоно је било поклон краља Александра Карађорђевића а када је за вријеме II Свјетског рата  храм  запаљен, звоно је однесено негдје у Хрватску,одакле никада није враћено. Од тог времена датира сабор око брезовопољског храма,гдје се празник  Св. Апостола од тада и преслужује.
Овогодишње обиљежавање почело је вечерњим Богослужењем, најприје у храму Преображења Господњег у Брезовом Пољу а потом у храму Св. Василија Острошког у Доњој Буковици. Испред оба храма, по завршеној молитви,најмлађи су запалили петровске лиле и тако узели учешћа у радосном празновању Петровдана.
На сам дан празника у Брезовом Пољу, Св. Литургију служили су, протојереј-ставрофор Ђорђе Симеуновић и ђакон Жељко Секулић.
Послије Литургије извршен је трократни опход око Св.Храма, резање славског колача, те је у порти храма,уз музику,уприличен и славски ручак. Кумови ове године били су Драженко Митровић са породицом а за следећу годину кумство је преузео Александар Шувира са породиицом.
Ове године, чланови Културно-умјетничког друштва „Срце игра“ из Новог насеља-Брезовог Поља испред храма су заиграли и својом игром,ношњама и насмијаним лицима,уљепшали нашу заједничку прославу.

јереј Александар Јефтић

 

 

Monday the 24th. Affiliate Marketing.